女生回應指控 「毋須理會八卦」

早前報道(https://goo.gl/sg0r5b)提及有山友因不滿行山活動商業化,開設了名為「The Hiking Boys山野‧男生」(下稱山野男生)的Facebook Page,矛頭直指「The Hiking Girls山野‧女生」(下稱山野女生)及一眾山系KOL。今次我們請來原裝正版「The Hiking Girls山野‧女生」的Tanya,一一回應指控。

記者:華嘉昌

編輯:任盈

部份相片由受訪者提供

記:為什麼會開一個專為女仔而設的行山平台?

Tanya:因為我想其他女仔可以同我一樣,感受到大自然的力量。女仔成日覺得自己力量好細,但其實唔係。女仔都可以好Tough、好Strong。希望其他女仔都唔好睇小自己,勇敢做啲人哋以為自己做唔到嘅事。當初我喺人生最低潮嘅時候,係靠爬山、靠大自然搵番力量。希望其他女仔都唔好以為運動係男生嘅專利。我希望更多女仔可以接觸到行山資訊,可以一齊參與戶外活動。

記:回應早前報道,山野男生表示擔心你哋着Bra top或Bikini去行山容易蚊叮蟲咬、刮傷和凍親。

Tanya:登山是享受自然的活動,衣着上實質沒有任何特定要求,只要了解自己身體狀態及外在環境狀況,實際上衣着不影響運動的安全性。料不到只是一兩天偶然因天氣過熱豁出去,就被人無限放大。我實在沒有留意自己穿了什麼服飾,往後會加倍留意。

記:你會唔會因為批評而着得密實啲?

Tanya:其實我冇着得暴露(苦笑)。

 

記:你介唔介意俾人咁講?

Tanya:秉承我行我素的性格,實在沒有介意,我覺得行得舒服就得。

DSC07295
Tanya:「其實我冇着得暴露。」
  •  需資源營運平台 「唔想玩玩吓」

記:山野男生表示反對行山活動商業化,又批評一些KOL在寫產品評測的時候,借故為一些品牌賣廣告,你又點睇?

Tanya:香港人在生活上很多方面都顯得很敏感。大家如果對生活少點執着,多點欣賞,香港其實可以有更多正能量,這亦正正是The Hiking Girls希望帶出的訊息,希望傳播環保訊息,令大眾更加明白登山活動的樂趣,大家享受大自然、享受極限運動的同時,亦為環境負責、為自身安全負責。要令訊息傳播得更廣,平台需要成為一個可自行營運,及有延續性的架構;而要達成理念,則需要物資。

平台上,山野女生的活動分享、產品分享,都是實實在在經過第一身實測作出的評價,對一些初初接觸户外活動的人,這些評語可予他們參考。裝備適當器材上山,安全性便可大大提高。

hikinggirls
Tanya表示,希望建立一個有教育意義的野外活動資訊平台。

記:你指分享平台需要可自行營運、延續性,及要物資輔助,那是不是說這類平台商業化有其需要或無可避免?

Tanya:有資源就可以長期營運,視乎大家有咩唔同途徑去搵資源營運。資源係延續生命嘅基本,一個平台都係生命,一個平台同樣需要資源,不能夠用玩玩吓嘅心態做。

記:你如何回應有山友反對行山商業化?

Tanya:有山友不明白,但係無可避免。冇人有無窮無盡嘅資源去建立內容,我哋需要資源建立內容、需要生存。加上要世人都接收到這個訊息和信念,唔係要圍內做,係要對外做,傳得越多人越好。就好似政府在環保方面嘅愚蠢制度,都需要靠群眾力量去改變,唔係個人嘅力量。

記:可唔可以話你希望將行山作為事業?

Tanya:將自己興趣變成事業係好夢想嘅一件事,就係因為係自己興趣、有熱情,先會做得好。我就係個追夢嘅人。

  •  曝光多易惹批評 「我唔覺得係承受」

記:你會唔會覺得係犧牲,如果你一直只係造西裝,就唔使承受批評。(編按:Tanya本身是西裝店老闆。)

Tanya:唔會,我俾人批評得多,往往是因為我曝光較多,理唔到咁多。我宣揚正確登山觀念、正能量、愛護大自然的訊息,我唔覺得係承受,而且不可能取悅所有人,鍾意睇我哋平台嘅人自然會繼續睇。

山野女生嘅目標由始至終都一樣,就係要成為一個有教育意義嘅野外活動資訊平台,令登山活動普及化;這一點我們已經慢慢達到,而大眾都慢慢自覺地提高咗保育意識。上完山執垃圾,真係見到其他人受感染後,會自動自覺,自發上山執垃圾,可見大家慢慢學識認真對待大自然、尊重環境。要達到以上目標,一個機構、團體需要資金運行。

多人玩山的同時,亦要多人去傳遞正確觀念,咁先做到保護環境,大家不需要理會無謂八卦,將眼光放在花邊新聞上,同一幅相講廿次,我見到都悶了。

WhatsApp Image 2017-03-20 at 00.10.55.jpeg
Tanya:「上完山執垃圾,真係見到其他人受感染後,會自動自覺,自發上山執垃圾。」
DSC05793.jpg
Tanya和其他The Hiking Girls成員參與大帽山執垃圾活動。

 

*問題次序、部份句子、用字經編輯修改,以便閱讀,已力求保留原意。

立即訂閱,享受每期精彩內容,和我們一起翻山越嶺。

facebook      IG

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: