大夥兒出巡 - 11月回顧

11月16日(日)自殺崖上醫畏高
受盡詛咒的自殺崖,在多次改期和取消之後終於搞得成!三名壯丁由順利出發,上飛鵝山道,由飛鵝山道1號轉入山路,初時路段並不算太陡峭,之後一直急上,非常費力,上山途中有不少懸崖大石可以玩石影相,我哋轉入左面的「高危」路線,其實都唔算危,亦見到有人玩攀石,同時又有行山人士在自殺崖另一邊,徒手由崖底夾石縫上崖頂。我地玩過鸚鵡石,又踩草頭走出無敵懸空大平台,上到崖頂大休食橙。之後轉入飛鵝山頂,經象山回到扎山道落山散水。一路上山不停地望住個懸崖,真係咩畏高都醫好晒!

IMG_5839
挑戰路線忠實Fan阿Woo坐在自殺崖頂上。

11月23日(日)Totally Old Road
半走元荃古道,兩日正式歸隊,加上新朋友,一行九人,人才濟濟,由荃灣出發,經元荃古道到深井,先過上下花山,一開始上山已經有點辛苦,但是休息吓又行吓,加上風景開揚,心情輕鬆。在上山路邊更有一處路邊有芒草,同時旁邊有紅葉,一次過睇晒芒草紅葉,唔使上大東入大棠。之後在山頂玩石,一覽荃灣及青衣,於清快塘賞蓮花,落深井終於食到大大隻美味燒鵝!

IMG_7812(Z)
大家爬上山頂大石遠眺荃灣及青衣。

11月29日(六)大埔滘螢火蟲之夜
因天雨取消的螢火蟲之夜終於成行,一行23人在大埔集合,出發到大埔滘自然教育徑欣賞螢火蟲。一開始起行就已經見到有人看蠍子,山坡上的蠍子在紫光燈下變成螢光綠。之後一行人由車路轉入山路,行走自然教育徑藍路,到達一個草坪休息點,在草坡之上見到發光的螢火蟲幼蟲。之後一路見到零星螢火蟲,在溪澗河流附近比較多。回到馬路之上,又會忽然有非常光的螢火蟲由左右飛出,大家見到都不禁「嘩!嘩!」驚呼。

IMG_7978(Z)
大隊出巡熱鬧,到底有冇嚇走啲螢火蟲呢?

12月7日(日)手騰腳震決戰中狗牙
挑戰路線好少玩,今個月就一次過玩晒自殺崖加   ,人稱最經典考牌路線,一直都希望可以一試身手,今次一行三人,由石壁郊遊徑出發,經中狗牙上山,路口有甩色「中狗牙」字樣,不停死爆上山,又斜又難行,有時是浮沙碎石,有時又需要手腳並用爬過大石。一路爆上山,一路望住右面的深谷,不知道是累,還是驚,真係「一步一腳震」,隨時拜拜。到達和東狗牙連接路口,旁邊就是虎吼石河,落石河玩咗一陣,整個山谷氣勢磅礡。休息一會,再過著名的一線生機,其實唔險(雖然兩面都係崖),之後在一線生機大休,遇上德仁仔醬爆生山團,吹下水影下相,一齊上閻王壁,這個時候就見到Action Asia Event的參加者,由西狗牙上山,過閻王壁,上鳳頂,落伯公坳,再上大東,真係痴線。我哋都係上鳳凰山頂,落伯公坳散水,拜拜。

IMG_8017(Z)
何Sir正坐在氣勢磅礡的虎吼石河,俯瞰中狗牙坑。

原刊於《風火山林月刊》第六期 2014年12月14日

立即訂閱,享受每期精彩內容,和我們一起翻山越嶺。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: